Představení "Sborovna"

17.05.2011 13:01

V současné době hrajeme nově nastudovanou komedii Jaromíra Břehového "Sborovna".

Komedie již měla premiéru a 6 repríz v neratovickém divadélku "Lípa" při vyprodaném sále.

 Vstupné na naše představení v Neratovicích je 60,- Kč.

Dále jsme hráli v Chlumci nad Cidlinou, kde jsme obdrželi cenu za ženský herecký výkon (Živná Marie), za režii (Šára Milan), za mužský herecký výkon (Živný František) a cenu diváka za nejlepší inscenaci přehlídky. 

Navštívili jsme s naším představením také Hrádek nad Nisou, kde jsme získali cenu za ženský herecký výkon (Klimešová Soňa) a za mužský herecký výkon (Maška Pavel) , v Praze cenu za ženský herecký výkon (Živná Marie).

Další představení se konala např.  Říčanech,  Dobrovici, Krupce, Bakově nad Jizerou, Josefově dole a v další městech.

 

Slovo o hře "Sborovna" :

 

 Sborovna je původní česká komedie Jaromíra Břehového, která řeší problematiku učňovské mládeže prostřednictvím učitelského sboru.Celý příběh se odehrává ve sborovně jednoho odborného zemědělského učiliště. Zde se učitelé snaží zvládnout naprosto nezvladatelné žáky, neboť padly všechny morální a etické hodnoty. Současná učňovská mládež je sice plná vulgarismů, ale ani učitelský sbor není ideální. Ředitel je zkorumpovaný flegmatik, sborovnou vládne cynismus...

Žák Pivoňka a jeho finančně silní rodiče, ovšem školu téměř rozvrátí. Na scéně se objevuje nová zástupkyně ředitele, kterou rodiče podplatí a ta dosáhne toho, že dosavadní zástupkyni ředitel propustí. Dojde k malé stávce učitelského sboru, a pomohou jim žáci, kteří si na mobil natočili milostné hrátky ředitele a jeho nové zástupkyně.

Žák Pivoňka ovšem zůstává a život ve škole běží. Autor varuje: Pozor! Pivoňků bude čím dál víc...

A to je i cíl autora. Varovat slušné a vzdělané lidi před stupiditou, drzostí a mocí peněz. Je to nemilosrdná ukázka celé naší společnosti, která nejen pobaví, ale přinutí

diváka se zamyslet v čem to vlastně žijeme.

Hrají pod režií Milana Šáry :

Marie Živná, František Živný, Jitka Kuglerová, Jára Jakubíková, Soňa Klimešová, Marie Fárová, Pavel Maška a Milan Jakubík.